XILOGRAVURA- gravura in lemn ; cea mai timpurie forma de tiparire a imaginilor ,folosita de chinezi pentru a aplica imagini pe tesaturi si pe hartie.
Tehnica de imprimare multiplicata cu placi de lemn moale si dens(par, merisor) sapate( scobite gravate) ,cerneala acoperind zonele ramase in relief.
Xilogravurile sunt : in fibra sau in lemn vertical.
Cu alte cuvinte ,se lasa numai ceea ce trebuia sa fie forma activa in procesul imprimarii,sa dea liniile si petele negre,iar restul ,fiind de prisos se scoate .Din aceeasta cauza gravura in lemn se mai numeste si gravura inalta. Cu timpul artistii plastici au introdus in imagine tipuri variate de hasuri ,paralele si perpendiculare. Liniile si hasurile deveneau din ce in ce mai expresive ,redand umbra si lumina, ele ’’ modelau ’’relieful formei.
Fibrele lemnului sunt folosite de Eduard Munch in xilografii pntru a da vibratie fundalurilor din natura, pentru a contribui la ritmica miscarii personajelor. Artistul japonez Hokusai realiza xilogravuri foarte detaliate si multicolore.
Calitatea liniei ,care poate ajunge extreme de fina , a facut ca acest gen de xilogravura sa fie preferata in ilustrarea ziarelor din secolul al XIX-lea.
Gravura in relief pe lemn taiat transversal se numeste gravura in lemn vertical.Ca si gravura in lemn propriu-zisa ,ea este un procedeu prin care suprafetele eliminate nu imprima .
Numai suprafetele ramase in relief sunt unse cu cerneala si folosite pentru a transfera cerneala pe hartie.Prin multiplicare ,gravura ofera un avantaj material important ,putand sa devina totodata accesibila unor cercuri mai largi.
LINOGRAVURA - gravura in linoleum, tehnica a gravurii in :’’ relief’’ . Gravura obtinuta pe hartie dupa ce placa de linoleum este gravata si unsa cu un rulou cerneluit (rostogolit in cerneala tipografica sau in vopsea de ulei degresata ,diluabila cu un lichid volatil-intinsa pe o bucata de sticla).
Matrita de linoleum se graveaza (scobeste) cu aceleasi daltite ca si lemnul ,dar mai usor ,cu efort mai mic,urmele fiind insa mai putin fine decat in alte materii ,ca si in cazul xilogravurii, zonele adancite raman albe pe hartia imprimata ,iar dreapta imagini se inverseaza cu stanga ei ( aceasta regula se aplica in general la toate tehnicile de gravura).
Gravura in linoleum si cea pe sticla organica au aparut in ultimii ani ai secolului al XIX-lea ,fie in secolul XX . Gravura in relief se realizeaza cu ajutorul unor daltite acestea sunt instrumente de otel folosite pentru adancit (sapat) liniile desenului – pe placa de lemn ,de metal ,de linoleum etc.-sau pentru scobit in jurul spatiilor(lini,pete) care trebuie sa ramana in relief. Dupa forma ascutita ,santuita,sau taiata oblic la varf, - daltita gravorului este ‘’ lata’’ ‘’rotunda’’
‘’unghiuta ‘’ ‘’ taius’’ sau ‘’burin’’ ‘’dintata’’ sau in forma de ‘’ V ‘’ sau ‘’ U ‘’.
Fiecare trasatura cat de subtire ,fiecare pata sau
Toate acele locuri de pe placa de lemn ,care dupa incernaluire si dupa imprimare ,trebuiau sa ramana albe in reproducerea pe hartie ,se ciopleau cu dalta .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu